Onbegrepen pijnklachten

Onbegrepen pijnklachten

Iedereen kent wel iemand met een onbegrepen pijnklacht. Het gaat dan om patiënten waarbij een behandeling is uitgevoerd, maar bij wie de pijnklachten blijven en je niet weet waar de pijn vandaan komt.

Pijn in het aangezicht ligt dikwijls op het raakvlak van verschillende specialismen uit de tandheelkunde en de geneeskunde. Vaak kampen patiënten met onbegrepen pijnklachten al lang met klachten en hebben zij al een aantal mislukte behandelingen ondergaan. Mede hierdoor krijgen patiënten het gevoel ‘niet begrepen te worden’. Vaak worden dan naast een lichamelijke klacht ook psychosociale problemen gezien.

Helaas komen onbegrepen pijnen in het hoofd-hals gebied regelmatig voor. En ondanks dat tandartsen en MKA-chirurgen pijnklachten bijna altijd effectief en heel snel kunnen behandelen, ligt de focus vaak onterecht op de therapie. Het gaat echter om de diagnostiek; want alleen een correcte diagnose geeft een succesvolle behandeling.

In mijn praktijk doe ik aanvullend onderzoek van het kauwstelsel, opdat onbegrepen pijnklachten begrepen kunnen worden en eventueel behandeld kunnen worden.

Naast mijn opgebouwde ervaring als tandarts, langer dan 25 jaar, heb ik een opleiding gevolgd in dit onderwerp. Met mijn ervaring en als gedifferentieerd tandarts in de implantologie, onzichtbare beugels (orthodontie) en cosmetische tandheelkunde heb ik een brede kijk op het oro-faciale gebied. Het doel is aan de hand van vragenlijsten en een uur durend functioneel onderzoek en zo nodig aanvullende röntgen diagnostiek, een differentiële diagnose van de onbegrepen pijnklacht op te stellen en deze te versmallen tot een werkdiagnose.